8 Temmuz 2014 Salı

FIRINDA BEŞAMEL SOSLU GARNİTÜRLÜ TAVUK


Yemeğin adı sıra dağlar gibi olduJ Adının böyle uzun olduğuna bakmayın zor bir yemek değilJ bizim evde çok rağbet gören bir yemektir. Lezzeti bol görüntüsü de göz doyurucu olduğu için misafir içinde gayet güzel bir seçim oluyor. Şimdiye kadar tabağını bitirmeyen de çıkmadı:) Beğenmedim diyen olmaz ama beğenilip beğenilmediğinin en garanti yorumunu tabakta artıp artmadığı oluyor.:) 

3 aşamalı bir yemek diyebiliriz, tabi garnitürü hazır almak istemeyip onu da hazırlarsak 4 aşamaya çıkıveriyor. Ben genelde kendim hazırlasam da eğer menü uğraştırıcıysa hazır garnitüre kayıyor elim. O kısım tamamen tercih meselesiJ

Tavuk haşlama ve didme, beşamel sos hazırlama ve hepsini harmanlayıp fırına verme şekilde özet geçebiliriz.

Dikdörtgen borcama yapıp benim gibi dilimlerseniz 6 kişilik yemek çıkıyor. Buna göre malzemeleri arttırıp azaltabilirsiniz.


Malzemeler;
·         1 bütün tavuk
·         2 kavanoz garnitür
·         1 su bardağı kaşar rendesi

·         Tuz, karabiber, pul biber, kimyon

Beşamel Sos İçin;
·         50 gr kadar tereyağı ya da margarin
·         Yarım su bardağı un
·         2 su bardağı süt
·         Tuz, karabiber


İlk aşama tavuğumuzu haşlıyoruz. Tavuğu ikiye ya da üçe bölüp tencereye alalım ve üzerine 2 parmak çıkana kadar su koyalım. Çatalı soktuğunuzda et güzelce dağılana kadar haşlayalım. ( Tadına da bakın garanti olsun) 
Biraz soğumasını bekleyip güzelce etlerini didelim. 

Sırada beşamel sos var. Bir tencereye yağımızı koyalım ve yağ eriyince unu döküp, kavuralım. Unun rengi dönüp kokusu çıkana kadar kavuralım. Yavaş yavaş sütümüzü ilave edelim. Çıpma teliyle karıştırarak sütü yarım bardak yarım bardak dökelim. Tuz ve karabiber ilave edelim. Sos kaynayıp kıvama gelince 1-2 dk daha karıştırarak pişirelim ve altını kapatalım.



Garnitürleri süzgece dökelim suları tamamen süzülünce tavuklarımızla karıştıralım ve borcama dökelim. üzerine beşamel sosu döküp karıştıralım.

170 derecede önceden ısıtılmış fırına verelim, 40dk kadar üzeri hafif kızarana kadar pişirelim.

Sonra çıkarıp kaşar rendesiyle üzerini kaplayalım ve tekrar fırına verelim. kaşarlar eriyip kızarınca tamamdır. 
kare kare keserek servis yapabiliriz.

Afiyet olsun:)







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder